Wij maken gebruik van cookies

De website van Het Midden van de Wereld maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info
Ontdek het midden van de wereld, boek nu!
Boek nu!

Ontdek de streek

Wat beleef je rondom het midden van de wereld?

Na een stevig ontbijt met streekeigen producten en lekkers uit de tuin, wilt u er op uittrekken. Er is de natuur, de dorpen en de steden, de musea, de cafeetjes en restaurants, de herinneringen aan de Groote Oorlog. U kunt dit alles ontdekken te voet, met de fiets of met de auto. En de kinderen komen zeker aan bod in de Westhoek!  De natuur

Het Midden van de Wereld ligt tussen de polderweiden en de vaartjes, tussen de IJzer en het Noordzeestrand. U geniet er van tuin-weide en watervogels. ’s Avonds hoort u de vogels op weg naar hun rustplaats in de Blankaart overvliegen en roepen de katuiltjes boodschappen naar elkaar. In de herfst ziet u de eerste formaties vriesganzen en fladderen de fazanten verschrikt op. De zilverreiger en de koewachter flaneren door de weide en de wilde hazen huppelen door het gras.

In de nabije omgeving is er het natuurgebied de Blankaart. (van bij ons met de fiets door de IJzerbroeken goed bereikbaar) Meer info: www.natuurpunt.be

Eind 2018 is er de opening van de Provinciedomein Ijzerboomgaard (op wandelafstand van het Midden van de Wereld): een boomgaard en zelfpluktuin, een educatieve onthaalhoeve, een natuurlijke speelzone en avonturenpark voor de jeugd.

Andere boeiende natuurgebieden zijn de Viconia Kleiputten, het Praatbos, de IJzer- en Handzamevallei, de Komgronden van Lampernisse. Meer info: www.natuurenbos.be

De Palingbeek, de Kemmelberg, de Rode en Zwarteberg en het Noordzeestrand (Nieuwpoort) liggen op fietsafstand van bij ons.

  Dorpen en steden

De vele landwegen nodigen u uit om kleine polderdorpjes en Westhoekstadjes die baden in een sfeer van nonchalante gezelligheid, te ontdekken.

Van Sint-Jacobskapelle bleef er na de oorlog niet veel meer over, maar uit de ruïnes verrees het schilderachtige dorpje dat Sint-Jacobskapelle vandaag is. Het maakt deel uit van het Vlaamse Netwerk van Charmante dorpen. Gastvrouw Gudrun en buurman Louis Vanden Broucke zijn de 2 Westhoekgreeters van hun dorp. Ze laten u betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. Alles wat ze vertellen is doorspekt met persoonlijke anekdotes. Zo leert u een dorp kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner.

Het waterrijke polderstadje Diksmuide is moeilijk in enkele lijnen samen te vatten. Al was het maar dankzij die imponerende IJzertoren die al van ver duidelijk maakt waar u zijn moet en als een baken van vrede over de regio waakt. De IJzer die Diksmuide doorklieft, serveerde tijdens de oorlogsjaren gruwelijke fronttaferelen. Het leed van toen is niet vergeten maar 100 jaar later herleeft de stad. De Grote Markt is heropgebouwd in de authentieke vooroorlogse stijl; er zijn het mooie begijnhof, de jachthaven Portus Dixmuda, de Vismarkt en veel pittoreske hoekjes. Meer info: www.bezoekdiksmuide.be

Ieper, Veurne en  Poperinge zijn getekend door de geschiedenis. Brugge, Oostende, Nieuwpoort, De Panne zijn zeker het bezoeken waard. En waarom niet ‘de schreve’ over : Cassel op de hoogste berg van de streek, en Rijsel, winkel- en cultuurstad. In Frans-Vlaanderen hebben de vele dorpjes met hun ‘Vlamsche’ namen elk hun eigenheid. In de steden en dorpen van de Westhoek vindt u boeiende musea en bezoekerscentra. Meer info: www.toerismewesthoek.be

  Het goeie leven

Eten en drinken

Wie grenzeloos wil genieten, moet in de Westhoek zijn. U vindt er nog heel wat authentieke gezellige bruine kroegen waar u even op adem kunt komen en kan genieten van een streekbiertje of wijntje en een streekhapje.

In de omgeving van het Midden van de Wereld hebben we zo onze stamcafeetjes, elk met hun eigen karakter en specialiteit: bij Jeanne van de Gevallen Engel drinkt u een picon ‘in de living’, bij Marc van de Fot’oeil geniet u van een drankje en hapje bij een originele fototentoonstelling en de Knocke, bij Conny en Chris ligt idyllisch aan de samenloop van de Ieperlee en de IJzer. Er zijn streekbieren en vintage muziek.

U vindt leuke restaurantjes op idyllische locaties, ver van alle drukte. In de Westhoek is men gul, dat weet iedereen! Vraag naar onze favorieten. Lekker eten en drinken in Diksmuide: www.proefdiksmuide.be

Bierstreek

De Westhoek is een bierstreek. In Esen zijn er de Dolle Brouwers ‘van het Oerbier’, ‘Papegaei’ van Brouwerij Verstraete wordt wel eens het Diksmuidse stadsbier genoemd. Een bierfietsroute van 44,9 km vertrekt vanuit Diksmuide over Lo en Alveringem. Onderweg passeert u langs nostalgische kroegen en oude brouwerijen.

Proeven

Het ontbijt in het Midden van de Wereld laat u genieten van producten uit eigen tuin (bessen, druiven, appelsap) en kennis maken met bio streekproducten: boter, kaas, eitjes, fruitsappen, confituren, yoghurt en kaasjes,…

We geven graag tips voor het ontdekken van streekproducten rechtstreeks bij de producent. Zo zijn er koekjes uit Lo, Boterwafeltjes en Advocaat van ‘Fazantenhof’, heerlijke patés van de Heerlijkheid, de polderaardappelen van buurman Rik Logghe, de kazen, boter en karnemelk van het Dischhof, en het Ijs van het Madeliefje…

Zo kunt u thuis nog nagenieten van de heerlijkheden van de Westhoek.

  De groote oorlog

De Eerste Wereldoorlog gooit het leven van mens en natuur in de Westhoek compleet overhoop. Loopgraven, bunkers en schuilplaatsen veranderen de streek tot oorlogsgebied. De menselijke tol is verschrikkelijk hoog.

De Westhoek wordt na 1918 herdoopt tot ‘de Verwoeste Gewesten’. Militaire begraafplaatsen zijn dodenakkers voor tienduizenden doden. Monumenten verrijzen en musea houden de herinnering aan de Groote Oorlog levendig.

In Diksmuide bezoekt u het Museum aan de Ijzer (IJzertoren); via het Stiltepad komt u aan de Dodengang; er zijn de Petroleumtanks en het O.L.-Vrouwhoekje.In Vladslo maakt het Soldatenfriedhof met het ‘Treurende Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz een grote indruk.In Houthulst is er de Vredesmolen; in Zonnebeke Tyne Cot Cemetry en Memorial Museum Passendaele.In Ieper: het Flanders Field Museum en in Poperinge Talbot House en de Dodencellen. Meer info: www.westtoer.be

Als herdenkingspartner Westhoek volgden we een opleidingstraject over WO1. Zo kent de Groote Oorlog in de Westhoek voor ons een beetje minder geheimen. www.flandersfields.be

We stelden een arrangement samen: ‘In het spoor van frontsoldaat Camiel Declerck’. Gastvrouw Gudrun vertelt het verhaal van deze soldaat uit de Groote Oorlog. Heel wat van zijn leven speelde zich af dicht bij het Midden van de Wereld. Zelfs de naam van onze B&B heeft met hem te maken.

Voor U kunnen we ook beroep doen op een topgids die met U de oorlogsstreek verkent. U kunt zelf een onderwerp kiezen en dit met de gids vooraf bespreken.

  De kids

Kinderen die met hun ouders of grootouders in de Westhoek logeren, worden extra in de watten gelegd. Het Vakantieboek voor Westhoek KD’s laat het jonge volkje speels kennismaken met de streek. In heel wat musea of sites kan uw kroost gratis binnen of worden ze verwend met een lekkernij. Jaek en Nink, de dolenthousiaste Westhoekstripfiguurtjes nemen de kinderen op sleeptouw en ontdekken de leukste kindvriendelijke plekjes in de regio. Er zijn KD zoektochten en KD fietstochten.

We geven u graag meer info hierover.

  Actief erop uit!

Sint-Jacobskapelle en de Westhoek zijn er voor de actieve verkenner. Het enorme wandelnetwerk, de vele fietsknooppunten, de thematische autoroutes en de vele bezienswaardigheden in de dorpen en steden en de kust, lokken u naar buiten.

Bij ons kunt u heel wat wandel- en fietskaarten, autoroutes gratis uitlenen. We geven graag tips voor trips en gasten halen we graag op aan het station.

Wandelen:

De landwegjes rond onze B&B nodigen u uit om de streek te verkennen. Er is het wandelnetwerk Ijzervallei dat zich situeert langs de oevers van de natuurrijke Ijzer, en er zijn dichtbij en iets verderop de bewegwijzerde wandelroutes zoals de Natte Broekenroute, de Zannekinwandelroute en de Blankaartwandelroute. In Diksmuide, Lo en Nieuwpoort kunt u de knoppen van de erfgoedwandelroutes volgen.

Het Midden van de Wereld ligt op de GR131 (Grote Routepaden).

Wandelen rond Sint Jacobskapelle: enkele wandelroutes

In de streek worden ook regelmatig wandelevenementen georganiseerd. Vraag ons gerust om informatie.

Fietsen:

De IJzervallei is een fietsgebied bij uitstek. Vandaar: wij verwennen fietsers. Leen gratis onze fietsroutes, stal en laadt uw fiets in onze afgesloten garage, fietsonderhoudmateriaal is voorzien. Wasmachine en droogkast kunnen gebruikt worden door mensen met weinig bagage. Wenst u een fiets te huren dan geven we de nodige info.

Het Midden van de Wereld ligt op de volgende fietsroutes:

De aller-retour themaroute, de Boterlandroute, de LF1 Noordzee Vlaanderen fietsroute, de Michel Pollentier fietsroute, de IJzerhoevenroute.

We zijn gelegen op knooppunt 71 (tussen 50 en 51).

Fietsen rond Sint-Jacobskapelle: enkele fietsroutes

Zeker bezoeken:

Eventjes de fiets en de stapschoenen aan de kant?

Dichtbij het Midden van de Wereld zijn er een aantal plekken die zeker het bezoeken waard zijn:

In Oostvleteren is er de Zonnegloed, een sanctuary met kinderboerderij en dierenpark met dieren die nergens meer terecht kunnen, in het Buitenbeentje in Diksmuide kun je een kajak, go-cart of kano huren, The Outdoor Coast in Nieuwpoort zorgt voor spannende outdooractiviteiten, er zijn het Kakelend Kippenmuseum in Keiem, de Oude Kaasmakerij in Passendale, het Kasteel van Beauvoorde, het Bakkerijmuseum in Veurne, het bezoekerscentrum Jules Destrooper in Lo...

Genieten van een leuk pretpark: Bellewaerde in Ieper of Plopsaland in De Panne.

Lise noemde onze tuin een 'verdwaaltuin'

Nestel je , verborgen in het groen, met een spannend boek !

Ontdek onze bed en breakfast, laat je verrassen.

Bekijk de meesjes, de Groene Specht, de Gaai en de zwarte roodstaart!

Welkom in het midden van de wereld

© Het Midden van de Wereld 2019 | Disclaimer | Privacy Statement | Cookieverklaring | Site by Plenso